Het hooikoorts seizoen loopt in Nederland vanaf februari tot en met augustus. Mensen die er last van hebben herkennen dat aan langdurige symptomen van verkoudheid, niezen en jeuk in de neus/ogen, loopneus, prikkelhoest en rode, tranende ogen.
Dit ontstaat door een allergische reactie op stuifmeelkorrels (pollen) van grassen, bomen en planten. Dus niet door hooi, zoals de naam doet vermoeden. Deze pollen zijn op zich ongevaarlijk, maar het lichaam ziet deze als indringers en maakt meer histamine aan. En dat teveel aan histamine zorgt voor de jeuk, niesbuien en loopneus.
In het dagelijks leven kunnen de symptomen zorgen voor slaapproblemen, hoofdpijn, tekort aan energie of problemen met concentratie.

Volgens de leer van de Chinese geneeskunde maken we onderscheid in hooikoorts met koude of met hitte. Bij koude is er geen sprake van koorts, maar wel van rillerigheid en bij hitte is vooral de jeukende rode ogen herkenbaar. Met behulp van acupunctuur kan het lichaam de indringers weer uit het lichaam drijven en daarmee zullen de klachten afnemen.
Het is wel verstandig al voordat het pollenseizoen begint, de behandeling te starten om het afweersysteem van het lichaam te versterken.

Ook is het mogelijk dat mensen het hele jaar door last hebben van hooikoorts. In dit geval is het afweersysteem dusdanig verzwakt, dat de pollen het hele jaar invloed hebben. De behandeling hierbij zal voornamelijk gericht zijn op het herstellen van het eigen afweersysteem.