Hoofdpijn komt veel voor en er zijn veel verschillende oorzaken. De locatie van hoofdpijn kan op verschillende delen van het hoofd zijn: voorhoofd, bovenop, zijkant of het gehele hoofd. De pijnsensatie bij hoofdpijn kan ook verschillend zijn: zeurend, stekend, bonkend, kloppend, drukkend, et c.

In de traditionele Chinese geneeskunde is gebleken dat hoofdpijn goed te behandelen is.
Volgens de leer van de traditionele Chinese geneeskunde kan hoofdpijn op 2 manieren ontstaan: van buiten of van binnen het lichaam. Als het van buiten komt, is het vaak koude, hitte of vocht dat met de wind is meegekomen. Deze vorm van hoofdpijn is vaak heftig, acuut en constant. Maar ook makkelijk te diagnosticeren en behandelen.
Als de hoofdpijn van binnen komt wordt hier het verschil gemaakt tussen hoofdpijn met een exces- of een deficiëntiepatroon. Deze vorm van hoofdpijn is vaak chronisch en komt vaak terug. De pijn bij een exces patroon is vaak heftiger en bij een deficiëntiepatroon wat doffer.

In de diagnose wordt gekeken naar de aard, locatie, tijdstippen en andere klachten die gepaard gaan met de hoofdpijn. Denk hierbij aan koorts, duizeligheid, vermoeidheid, slaapproblemen, et c. Naar aanleiding van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld.